Våra hundar‎ > ‎

Dixie

 

Namn: Nelum-Himalis Cherie "Dixie"

Titlar: SE UCH, DK UCH, NO UCH, NORD UCH, C.I.E, NORD V-10-11-12, DK V-10-12, WW-11, RLD N, RLD F, RLD A, RLD M, LP1, SE RLD CH, Skånsk DM-vinnare 2015 i rallylydnad

Reg nr: S71024/2007
HD: grad A (exellent hips)
ED: 0 (u.a)
Öga: u.a senast 27/1 2010
Mankhöjd: 57 cm
Päls: lockig
Färg: Svart med vit tuss på bröstet
Vikt: ca 23 kg
Uppfödare: Nelum-Himalis kennel i Finland
 
Vår första barbet Dixie fick somna in den 15 mars 2021, 13,5 år gammal pga att hon blev snabbt dålig av sina ålderskrämpor.
Hon kommer vara saknad förevigt!

 
Dixies meriter:
 
Utställning:
*Internationell Show Chamoion (C.I.E)
*Nordisk Champion (Svensk, Dansk, Norsk = NORD UCH)
*Nordisk Vinnare -10 -11 -12 -15 (NORD V-10-11-12-15)
*Nordisk Veteran Vinnare 2015
*Dansk Vinnare -10 -12 (DK V -10 -12)
*Världsvinnare (WW-11) och BIM på Världsutställningen i Paris bland 54 barbeter
*Utsedd till "Årets utställningshund 2012" inom Svenska Barbetklubben
*Placerat sig som BIG 4:a och BIG 1:a på officiella utställningar
 
 
Lydnad/Rallylydnad:
*Rallylydnadsdiplom nybörjarklass (RLD N) med flera klassvinster
*Rallylydnadsdiplom fortsättningsklass (RLD F) med en klassvinst
*Rallylydnadsdiplom avanceradklass (RLD A) med 3 pallplaceringar
*Rallylydnadsdiplom mästarklass (RLD M) med en pallplacering
*3 X 1:a pris i Lydnadsklass 1 (LP1)
*Uppflyttad till Lydnadsklass 2
*Kvalat in till Rallylydnads SM 2015
*Skånsk Distriktmästare i rallylydnad 2015
*Svensk Rallylydnadschampion (SE RLD CH)
*4:e plats på Rallylydnads SM 2018
*Årets Rallylydnadshund på Helsingborgs BK 2018
*Kvalat in till Rallylydnads SM 2019
 
Mentalitet:
*"Känd mental status" på MH-beskrivning
 

 
Dixie är vår första Barbet. Hon är född 6/10 2007 och importerad från Nelum-Himalis kennel i Finland.
Dixie är en mycket speciell hund. En sådan hund som man kanske bara får en gång i livet? Sedan den dagen hon kom till oss så har det varit hon och jag. Och vår resa tillsammans har inte varit helt enkel. Unghundstiden var en pärs och Dixie var värstingarnas värsting och det krävdes mycket tid och tålamod för att få allting att fungera. Aldrig trodde jag då att Dixies skulle bli hunden med stor stjärnstatus, men det blev hon...
 
Foto: Gunnel Svinhufvud
 
Från den vilda och bångstyrliga "tonåring" hon var så började bitarna sakta falla på plats och allt började gå i rätt riktning.
Hon hade stor potensial att gå långt redan från början. Problemet var bara att jag inte hade väntat mig att få en barbet med arbetsenergi likt en vallhund. Dixie hade oändlig energi och verkade aldrig bli trött varken fysiskt eller psykiskt.
Men med åldern så kunde hon lära sig att använda sin energi på rätt saker.
 
När Dixie var ca 2 år startade vi vår lydnadskarriär efter att vi  lagt agilityn på hyllan. Det blev för mycket stress med agilityn för Dixie och hennes energi ledde till överslag. Men i lydnaden kom hennes energi så väl till pass. Dixie var första barbeten i Sverige som startat på officiellt lydnadsprov, men efter att ha startat på 2 lydnadstävlingar där vi missat platsliggningen båda gångerna (för Dixie helt enkelt inte klarade att ligga still med så mycket spring i benen) så övergick vi till rallylydnaden istället och sedan dess har vi fastnat där. Detta visade sig vara den rätta sporten för oss båda. (Dixie har mognat med åldern och har nu klarat av lydnadsklass 1 med bravur)
 
Maja och Dixie under rallylydnadstävling som de vann!
 
Innan rallylydnaden blev officiell så hann vi tävla några gånger men så fort det blivit en officiell sport så hade vi första siktet inställt på att ta en titel i den första klassen. Och på bara tre dagar och tre tävlingar i rad så fick hon tre uppflyttningspoäng i nybörjarklass och titeln RLD N var säkrad. Två av tävlingarna slutade vi på 100 poäng som är maxpoäng och fick stå överst på prispallen och därefter väntade fortsättningsklassen. 
Där räckte det också med de tre tävlingar, sedan hade Dixie även tagit titeln RLD F och även där med en klassvinst.
Avanceradklassen klarade vi av under våren 2013 och samtliga tre tävlingar gav pallplaceringar.

Sedan dess har hon blivit en stjärna i mästarklass (den högsta klassen). 2015 deltog vi på Rallylydnads SM för första gången. Men där höll inte mina nerver så vi kom inte till final. Vi har under åren jobbat ihop oss och 2018 hade vi lyckats få ihop 699 p av 700 på kvallistan till rally SM och det var dags att ta revansch på SM. Det gjorde vi med bravur! Av över 1100 ekipage i mästarklass där de 50 bästa ekipagen fick starta på SM så lyckades vi på SM kvalet komma bland de 20 bästa. Väl i SM finalen så gick det så bra och vi slutade på en fantastisk 4:e plats! 

2019 deltog vi på SM i Rallylydnad för tredje gången och vi satte en bra runda men det räckte inte till final. På äldre dar har Dixie slagit i hinderna och det kostar för mycket poäng. Så sommaren 2019 så bestämde jag mig för att Dixie fick gå i pension från tävlandet . Då hade hon ändå tävlat aktivt i 10 år! Tränas gör hon dock fortfarande, fast på hennes nivå :) 
 
Dixie har inte bara stjärnstatus som lydnadshund, hon är även en sann skönhet i utställningsringarna. Även där gjorde hon en otrolig förvandling. Från en smal tanig unghund med jätte långa ben och ingen kroppsvolym till en stabil och rustik tik med otrolig utstrålning.
På första möjliga utställning efter hon fyllt 2 år så tog hon sitt sista Cert i hård konkurrens och blev Svensk utställningschampion! Därefter har hennes utställningskarriär pekat rakt upp. Hon har plockat titlar på alla utställningar vi har deltagit på och sedan 2009 har hon stått obesegrad på tiksidan 11 av 12 gånger (bara vår Lucy lyckades slå henne en gång :))
 
Dixie kan numera titulera sig Internationell utställnings Champion, Nordisk utställnings Champion, Nordisk Vinnare -10 -12 och Dansk Vinnare -10 -12.
 
På Världsutställningen i Paris 2011 slog vi till och blev World Winner (WW-11) och BIM av 54 deltagande Barbeter. Dixie älskar att visa upp sig på utställning och trivs mycket bra i rampljuset när alla tittar på just henne :)
Dixie är helt enkelt något utöver det vanliga.
 
Under 2012 ställdes hon ut två gånger i Sverige för skoj skull och båda gångerna blev hon BIR och placerade sig som BIG: 4 i Hässleholm Nat, respektive BIG 1:a på Sofiero Int. Det är något som vi aldrig kommer glömma!
 
 
Hösten 2009 genomförde Dixie MH-beskrivning och fick kände mental status och fina ord från domaren. Hon var första barbet i Sverige med att genomföra MH. 
 
Dixie är en fantastiskt rolig hund att träna med och älskar alla aktiviteter såsom apportering, lydnad, spår, agility, sök m.m och gör allt med lika stor motivation. Hon har stort föremålsintresse och är otroligt intelligent.
 
Dixie är även en lätt hund att ha till vardags. Hon är lätt att ta med sig och resa med och är okomplicerad i de flesta förhållande. Hon är en tuff hund och är inte rädd för något.
Hon älskar sin familj och är väldigt kärvänlig mot oss, men är inte så intresserad av att lära känna nya människor eller hundar.
 
Dixie är mamma till ädelstenskullen där hon fick 6  valpar med franska Baxter. Läs mer under "kullar".
 
Jag är jätte lycklig över att ha fått en så underbar och fantastisk hund som Dixie och jag hoppas vi får ett långt och händelserikt liv tillsammans. Hon är min stjärna!