Barbet‎ > ‎

Frågor och Svar

Här lägger jag in de vanligaste frågor jag får om Barbetrasen och svarar utifrån mina egna erfarenheter och tycke. Nya frågor läggs till efterhand de dyker upp. Vill du har svar på en fråga så mejla mig maja.holmstrom@barbet.se så ska jag ge svar, eller använd kommentarsfältet längst ner på sidan
 
 
Vad har Barbet använts till från början och hur märker man det i vardagen?
Svar: Barbet är i grunden en stötande och apporterande fågelhund och det kan man märka av i form av att Barbeter ofta tycker om att bära på saker såsom skor, pinnar eller övrigt den hittar. Vissa Barbeter har stark jaktinstinkt och vill gärna stöta upp vilt. De är även duktiga på att spåra och söka. En stötande hund ska kunna jobba självständigt men vara lyhörd för sin ägares signaler. De ska även ha tydlig av-och-på-knapp. När det inte händer något ska Barbeten förhållas passiv, men när arbete erbjuds ska den starta snabbt och aktivt. Detta märker man av i vardagen då Barbeter är mycket duktiga på att koppla av, men är med på noterna direkt när aktivitet erbjuds.
 
 
Vad kan man använda en Barbet till?
Svar: Barbeten är mycket samarbetsvillig och gillar att arbeta. Med de egenskaperna kan man träna nästan vad som helst. Barbeten passar utmärkt till all form av lydnad, bruks, agility, viltspår- och eftersökshund, freestyle, och naturligtvis till jakt och apportering.
Den gillar även all form av vattenarbete!
 
 
Hur mycket aktivitet kräver en Barbet?
Svar: Som den arbetande hund Barbeten är så kräver den att få utlopp för sin energi (både fysikst och psykiskt) och använda sin intelligens. Ett par gånger i veckan behöver den få hålla på med någon aktivitet där den aktivt får visa sitt deltagande och jobba med huvudet. Vad man gör spelar mindre roll. En Barbet gillar det mesta =)
 
 
Vad ska man tänka på när man tränar en Barbet?
Svar: Man kommer längst med sitt mål om hunden är med på det man vill. Därför bör inlärning ske med glädje, belöningar och lek och att utnyttja hundens egen lust att vilja utföra det vi ber om. Bestraffningar kan göra hunden låg, osamarbetsvillig, den kan "stänga av" och bli blockerad. Barbeter är mycket lättsårade och tar illa vid sig när de gör fel, så fokus bör ligga på att berömma när hunden gör rätt så att den vill fortsätta göra det rätta beteendet. Barbeter är mycket lättlärda så hårda tag behövs inte. Så länge hunden tycker det är roligt att jobba med dig så kan du lära den precis vad som helst!
 
 
Finns det något man inte bör göra med en Barbet?
Svar: Undvik låta hundar springa sig trötta efter bollar och pinnar. Detta kan göra dem pinn- och bolltokig och ökar stressen radikalt.
Vill man trötta ut hunden är det bättre att gömma föremål som hunden får leta efter och komma tillbaka med till dig.
 
 
Hur mycket motion behöver en Barbet per dag?
Svar: Motionen bör bestå av dagliga långpromenader så fort hunden är färdigväxt. En Barbet bör också ha möjlighet att röra sig fritt flera gånger i veckan.
 
 
Vilka sjukdomar är vanliga i rasen?
Svar: Barbet är en relativt frisk ras, men det förekommer höftledsfel och kramper/epilepsi i vissa linjer. 
 
 
Hur mycket städning krävs när man har Barbet?
Svar: En Barbet släpper inte hår som andra raser, men under vissa årstider fastnar det mycket skräp i pälsen som hunden drar med sig in och då kan det behövas en dammsugning per dag. Döda hårstrån ska borstas bort, men ibland kan man hitta små hårtussar i hörn som har samlats.
 
 
Vilken typ av pälsvård och skötsel krävs på en Barbet?
Svar: Man måste vara beredd på att lägga ner en viss tid på pälsvård särskilt under hundens första levnadsår då pälsen är som mest krävande. På en vuxen Barbet med vuxenpäls krävs en genomborstning av hela pälsen ca 1 gång i veckan. På en unghund kan man periodvis får hålla efter tovor betydligt oftare. Vill man inte ha jobbet med pälsen kan man hålla sin hund nerklippt när den är som värst. Det underlättar både för hunden och för ägaren. Man kan klippa ner hunden 1-2 gånger per år och shamponera den 2-4 gånger per år. Badar man hunden för ofta försvinner det naturliga fettet i pälsen som ska hålla smuts borta. Vill man ställa ut sin hund på utställning ska hunden vara ren och pälsen bör vara minst ca 7 cm lång.
 
 
Är barbet en matglad ras?
Svar: Det är väldigt individuellt. Men generellt så anses inte barbet vara en hungrig ras och ofta är rekommendationerna på hundmatsförpackningar  för stora för en barbet. De kan lätt bli kräsna.
 
 
Vad väger en fullvuxen Barbet?
Svar: En tik väger ca 20-25 kg och en hane väger ca 25-30 kg
 
 
Vad ska man tänka på vid uppfostran av en Barbet?
Svar: Som valp är det viktigt att man från början tränar på att besöka olika miljöer och även socialiserar hunden med både människor, hundar och övriga djur. Barbet är oftast mycket social mot sin familj, men kan vara ointresserad av främlingar och därför är det viktigt att ointresset inte övergår i reservation eller skygghet. En bra miljötränad valp blir oftast helt okomplicerad som vuxen eftersom den inte störs av det som är nytt. Man bör träna löslydnad och inkallning tidigt. Vill man inte använda sin Barbet till jakt ska man inte väcka den instinkten genom att låta sin hund förfölja vilt. Beroende på vad din Barbet ska användas till så får man lägga vikt vid det som känns mest nödvändigt. Man ska också ha i åtanke att barbet mognar sent och kan vara "valpiga" länge. De är inte färdigutvecklade förrän närmare 3 års ålder
 
 
Passar Barbet in i barnfamiljer?
Svar: Ja, förutsatt att barnen lär sig respektera hunden och tvärtom.
 
 
Kan man ha Barbet om man är allergiker?
Svar: Det beror helt på vad hos hunden man är allergisk mot. Vissa allergiker klarar av rasen bra, medan andra reagerar direkt. Men man ska vara mycket försiktig om man som allergiker funderar på hund överhuvudtaget.
 
 
Hur länge kan man lämna en Barbet ensam hemma?
Svar: Man ska inte ha som mål i planeringen när man skaffar Barbet att kunna lämna den ensam om dagarna. Liksom de flesta hundar så gillar inte Barbeten att lämnas ensam några längre stunder. Det är en social hund som alltid vill vara med.
Så heltidsjobb och hund går inte ihop, (inte ens om man går hem på lunchen). Jobbar man heltid får man antingen ha med sin hund på jobbet, jobba hemifrån eller ordna med en dagmatte/husse som kan ha hunden på dagarna.
Men naturligtvis så ska man lära sin hund att kunna vara ensam hemma någon gång ibland. detta tränas in stegvis, men man bör inte lämna hunden mer än max 4 timmar totalt per dag.
 
 
Hur brukar en Barbet uppträda mot andra hundar och djur?
Svar: Barbeten fungerar (oftast) helt problemfritt i sällskap med andra hundar då den vill undvika konflikter. Men liksom i andra raser kan de ibland vilja mäta sig med andra av samma kön och ålder, dock hör det inte till vanligheten att Barbet hamnar i slagsmål. Så generellt fungerar Barbet bra med andra hundar och andra djur, men man bör lägga in det i socialiceringen från början att låta sin Barbetvalp få umgås med andra hundar och djur, det bästa är att börja på valpkurs tidigt.
 
 

Har du fler frågor som du vill ha svar på? Använd kommentarsfältet nedan och ställ din fråga så svarar jag så fort jag kan 

Comments