Barbet

Barbet är en otroligt gammal ras som kommer från Frankrike. Barbet sägs vara ursprunget till de flesta krullhåriga raser så som pudeln, perro de agua espanol, lagotton, portugisisk vattenhund, briard, bichon frisé med många fler.

Barbet är en fransk vattenhund som används för jakt på sjöfågel. En vattenhund är mer än en apportör. Den måste även söka och stöta upp bytet som gömmer sig i vattenvegetationen. Därefter apporterar den det av jägaren det skjutna bytet. En vattenhund fruktar inte kyla utan går i vattnet i alla väder. Rasen tillhör grupp 8, sektion 3

Barbet användes även som apporterande hund av den franska flottan. Barbet är en medelstor hund med normala proportioner. Den karaktäristiska tjocka, ulliga pälsen skyddar effektivt mot kyla och fukt. På hakan bildar pälsen skägg, vilket har givit rasen dess namn (barbe = skägg). Barbet skall vara balanserad, varken aggressiv eller rädd. Den är mycket fäst vid sin familj, mycket sällskaplig och älskar vatten.

 

 

Mentalitet och aktivitet

En barbet är en mycket stabil hund som har alla tassarna på jorden. Den är glad och livlig och älskar att arbeta. Rasen betraktas som mycket lättlärd, intelligent, uppmärksam på sin förare, positiv och social.

Rasen är verkligen en allround hund och även om den aldrig säger nej till aktivitet och arbete så anpassar den sig mycket väl de dagar som enbart består av promenader också.

Den stora passionen är vatten, så den passar utmärkt till vattenarbete, apportering och jakt. Men även alla former av spår och sök, agility, lydnad, freestyle och bruksgrenar fungerar bra. Man kan helt enkelt ha barbet till allt!
 
 
 
 
 Att tänka på innan man köper barbet:

- Barbet kräver rikligt med motion där dagliga långpromenader ska ingå.

- Rasen kräver en hel del pälsvård

- Behöver aktivering och sysselsättning

- Barbet vill vara en del av familjen och tycker inte om att bli lämnad ensam

- Ska inte fostras med hård hand, då rasen är lättsårad. Däremot behöver den tydliga och fasta regler som följs vänligt men bestämt.

 

 
Vardag med barbet

Till vardags är barbet en lugn och sansad hund som anpassar sig efter situationen. Den tycker om att vara i händelsernas centrum och uppskattar sällskap. Den kräver dagliga långpromenader och även möjligheten att kunna springa fritt då det är en mycket snabb och smidig hund med stort rörelsebehov.

Den behöver också aktiveras mentalt några gånger i veckan för att må bra. Favoritsysselsättning är vattenaktiviteter och apportering och eftersom den fortfarande används som jakthund i sitt hemland har de flesta utpräglad jaktinstinkt.

Barbet är ingen vakthund, men den kan säga till när främmande kommer in på dess revir, går dock aldrig till attack.

Det är en utmärkt hund att ha med sig överallt, mycket anpassningsbar och kan koppla av i främmande miljöer. 

 

 
 
Pälsvård och skötsel:

Det finns olika typer av päls på barbet. Vågigt, lockigt och krulligt.

Vid 9-15 månaders ålder blir pälsen ofta tovig och svår att få rätt på.

Det beror på att valppälsen ska bytas ut mot vuxenpälsen.

Om man vill göra det lätt för sig så klipper man ner hela hunden med sax eller maskin. 

Man måste borsta igenom pälsen regelbundet för att få bort "döda" hårstrå. Sköter man inte pälsen kan den filta ihop sig helt och blir omöjlig att få ut. Dessutom kan det börja växa bakterier och det blir svårt för hunden att sköta sin hygien.

 

Håll pälsen kort runt analöppning så att det inte fastnar avföring i pälsen. Klipp även bort hår mellan trampdynor (det gör att det blir renare inomhus)

Håll koll runt munnen där det gärna fastnar gamla matrester som inte luktar gott. Hår som sticker in i munnen kan man också försiktigt klippa bort, så att de inte skadar tänderna.

Öronen ska också kontrolleras regelbundet och man måste rycka bort håren ur hörselgångarna.

Barbeten klipps ner helt 1-2 gånger om året förrutom öronen som ska vara långa.

 

Mankhöjd

Hanar: 58-65 cm

Tikar: 53-61 cm

 

Barbet finns i många olika färger, enfärgat svart, grå, leverbrun, fawn, sandfärgad, vit eller vit med mer eller mindre fläckighet
 

 

 
Barbet och allergi?

Alla hundar tappar sin päls regelbundet, men liksom vissa andra pälshundar så fäller inte barbet, utan de "döda" hårstråna fastnar i pälsen och hamnar inte på golvet. Som allergiker kan man reagera på olika saker såsom hår, mjäll, saliv osv.

Det finns alltså inget som säkert säger att barbet skulle passa bättre för allergiker än andra eftersom det beror på vad man är allergisk mot.

Vet man med sig som allergiker att man klarar av andra "icke-fällande" raser kan man besöka uppfödare eller barbetägare i deras hem och prova hur det går. Låt även hunden slicka på dina händer så du ser om du tål saliven. Och det är viktigt att man besöker många olika hundar och även valpar eftersom de ofta är "värre" för allergiker än vuxna hundar.

Det finns personer som reagerat på min barbet efter att de har hälsat på oss och det finns även personer som klarat av barbet bra, men som inte tål andra fällande raser.

Så det generella rådet är att vara försiktig med hundköp om man är allergisk och inte ta något förhastat beslut.